top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoramanisova.r

Tvarohový koláč s jahodami a drobenkou

Rychlý, snadný a moc dobrý recept, kterým se můžete začít těšit na nadcházející jahodovou sezonu. Na koláč potřebujete jen pár surovin, není moc sladký, ani příliš tučný. Je krásně vláčný po tvarohu,voňavý po vanilce a másle.






Co budete potřebovat (cca na 12 dílků):


Na těsto:

- 100 g polohrubé pšeničné mouky

- 100 g celozrnné špaldové mouky (hladké)

- 100 g nízkotučného (nebo polotučného) tvarohu

- 1 lžíce řepkového oleje

- 80 g třtinového (nebo klasického) cukru

- 1 kypřící prášek do pečiva

- 1 vejce z neklecového chovu


Na tvarohovou vrstvu:

- 400 g nízkotučného tvarohu

- 40 g cukru moučka + ½ vanilkového lusku (nebo lžička vanilkové pasty) – případně 40 g

vanilkového cukru

- trocha mléka na rozředění


Na posypku:

- 30 g ovesných vloček

- 20 g celozrnné špaldové mouky

- 20 g másla

- 20 g cukru


1. Veškeré ingredience na těsto jsem postupně zapracovala, začala jsem vlhkými, ke kterým jsem postupně přisypávala mouku. Těsto je hutnější a mělo by se malinko lepit.

2. Jakmile bylo těsto hotové, přemístila jsem ho do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy. Těsto není tekuté, takže ho musíte na dno formy „vyťapkat“. Nejlépe mi to šlo, když jsem si poprášila ruce troškou mouky, aby se nelepilo. Já jsem koláč pekla do formy o průměru cca 25 cm.

3. Dále jsem si připravila tvarohovou vrstvu. Tvaroh jsem rozředila asi 3 lžícemi mléka, ochutila vanilkou a přidala cukr. Můžete přidat ještě nastrouhanou citronovou kůru z bio citronu, případně nasekané bylinky (skvělá je meduňka).

4. Tvarohovou směs jsem vylila na těsto (pokud chcete, aby měl koláč okraje, tak nechejte po stranách trochu prostoru).

5. Poté jsem koláč ozdobila nakrájenými jahodami a mraženými ostružinami.

6. V misce jsem smíchala všechny suroviny na drobenku, prsty zpracovala, aby vznikly malé hrudky a posypala koláč. Přidala jsem ještě 2 lžíce plátků mandlí na ozdobu.

7. Pekla jsem asi cca 30-35 minut při 170-180°C – okraje musí začít zlátnout.


Přeji dobrou chuť!


Orientační nutriční hodnoty - 1 dílek:

Energie: 150 kcal

Sacharidy: 27 g

Bílkoviny: 8 g

Tuky: 4 g





bottom of page