top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoramanisova.r

Masové kuličky s červenou čočkou

Aktualizováno: 24. 3. 2020

Asi není nikdo, kdo by neznal legendární švédské masové kuličky. Minimálně z Ikey je známe všichni. Popravdě mi ale stejně nejvíce chutnají ty připravené doma (pravé ve Švédsku jsem teda nikdy neměla, takže možná jednou svůj názor ještě přehodnotím).

Výhodou doma připravených je to, že můžete zvolit kvalitní mleté hovězí maso. Ideálně do 10% tuku - informaci naleznete vždy na obalu. Já používám BIO mleté hovězí, které si objednávám přímo z farmy nedaleko Brna. V současné době již je ale maso v BIO kvalitě běžně dostupné i v supermarketech a cena není o tolik vyšší než u toho z konvenčního zemědělství.

Já razím zásadu, že když už mám maso, ráda si za kvalitní připlatím.

Ostatně tak je to u všech potravin.





Na 20 kuliček jsem použila:

- 400 g mletého bio hovězího masa

- 120 g červené čočky

- 1 velká na jemno nakrájená cibule

- 3 vejce z neklecového chovu

- oregano, mletý koriandr, sůl a pepř


Jak jsem postupovala:

1. Nejprve jsem si dala vařit 60 g červené čočky. Po změknutí jsem zcedila a nechala vychladnout.

2. Mezitím jsem dalších 60 g červené čočky namlela v "drtiči" na mouku.

3. V míse jsem smíchala maso, vejce, koření, osolila a opepřila.

4. Do masové směsi jsem přidala vychladlou uvařenou červenou čočku a následně i vyrobenou čočkovou mouku, která směs krásně zahustila.

5. Ze směsi jsem tvarovala kuličky, které jsem kladla na plech vystlaný pečícím papírem. A pekla při cca 150°C. Dobu pečení upravte podle vaší trouby. Pozor ať kuličky příliš nepřesušíte.

6. Já je mám nejraději s vařenými bramborami, případně se zeleninou připravenou na páře. Určitě k nim vyzkoušejte okurkový salát s jogurtem, který dodá jídlu krásně letní chuť.





Skvěle se hodí i jako oběd do krabičky.



Orientační výživové hodnoty - 1 kulička:

Energie: 70 kcal

Bílkoviny: 7 g

Sacharidy: 3,5 g

Tuky: 3 g

Vláknina: 1 g


bottom of page