DSC_0067.JPG

O mně

Jsem absolventkou magisterského oboru nutriční specialista na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

V rámci studia jsem měla možnost absolvovat praxi v mnoha zdravotnických zařízeních. Již v době studia mě to však táhlo do prostředí poradny, protože preferuji pravidelné setkávání se svými klienty a jejich zpětnou vazbu, která je pro moji práci velmi důležitá a jasně mě informuje o tom, jestli ji dělám dobře. Kromě skladby vašeho jídelníčku mě zajímají i pocity, které ve vás jídlo vyvolává a jak se po něm cítíte. 

Když pomineme kvalifikaci, jsem osoba s velkou láskou k jídlu a nadšený amatérský kuchař i pekař. Pokud zrovna nemám ruce od mouky, pravděpodobně mě najdete někde na procházce s foťákem na krku, u šálku dobré kávy

s knihou nebo brnkám na klavír.

já.jpg

Já a jídlo

V době, kdy co není low carb, keto nebo fitness (a nejlépe všechno dohromady) jako by nebylo, vyznávám zřejmě trochu "staromódní" přístup k jídlu a stravování. Nepovažuji se za stoupence žádného z těchto směrů a ani žádný

z nich nepropaguji. Ráda si dám veganské jídlo, stejně tak jako poctivý burger :). 

Ve stravování u svých klientů se řídím pravidlem, že každý extrém ve stravě (například vynechání určité skupiny potraviny) je obvykle následovaný jiným extrémem (například nezvladatelné chutě), což se mi dlouhodobě potvrzuje jako pravdivé.

Osobně preferuji nákup základních potravin namísto zpracovaných a domácí přípravu kvalitních jednoduchých jídel, na kterých si ráda pochutnám, třeba i se skleničkou dobrého Merlota :)

Co nedělám 

Nenabízím prodej doplňků stravy

Neomezuji vaše chuťové preference

Nepropaguji žádný specifický výživový směr

Neslibuji nereálné

změny

Nepomůžu vám s cílem, který by poškozoval vaše zdraví

Co dělám 

Změnu stravovacích návyků stavím na běžně dostupných potravinch

Tempo změn určujeme podle vašich cílů a připravenosti

Respektuji vaše chutě

a oblíbené pokrmy

Naučím vás, jak velká je vaše optimální porce

Průběžná podpora, motivace

a zodpovídání dotazů

Zdravý vztah k jídlu, pohybu

i svému tělu

Zdravé hubnutí i navyšování hmotnosti, úprava stravovacích (zlo)zvyklostí

Pomáhám zorientovat se

v základech výživy

Snídaně
  • Základní živiny v jídelníčku (sacharidy, bílkoviny, tuky)

  • Jak si sestavit plnohodnotné jídlo?

  • Jaká je moje optimální velikost porce? Jak ji odhadnout bez vážení?

  • Rozvržení jídel v průběhu dne. Kolikrát mám jíst?

  • Nakupování potravin - co sledovat na obalu?

  • Jídlo v restauraci/ na návštěvě/ na dovolené. 

  • Tipy na rychlá jídla. 

  • Zdravý vztah k jídlu, pohybu i svému tělu. 

  • Jak se vyhnout neustálým myšlenkám na jídlo?

  • Nezvladatelné chutě a přejídání. 

  • Pocit hladu a sytosti - jak s nimi pracovat. 

  • A mnoho dalších podle vaší potřeby. 

Praxe v rámci studia a zkušenosti v oboru nutriční terapeut:

  • Centrum sociálních služeb pro osoby se zrakovým postižením (Brno Chrlice)

  • Fakultní nemocnice Bohunice Brno – Oddělení gastroenterologie a hematoonkologie

  • Fakultní nemocnice U svaté Anny – Diabetologická poradna

  • Fakultní nemocnice v Motole v Praze – Oddělení dětské psychiatrie a dětské onkologie

  • Masarykův onkologický ústav

  • Dětská nemocnice Brno

  • Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření (MOU, Brno)

  • Domov pro seniory s nutriční péčí Zastávka u Brna

  • Nemocnice Přerov – Oddělení léčebné výživy

Moje současná práce:

  • Provozuji svou soukromou nutriční poradnu v centru Brna

  • Spolupracuji s centrem Anabell 

  • Pracuji jako nutriční terapeut ve Státním zdravotním ústavu

  • Pořádám také různé přednášky/ workshopy o výživě nebo tématech spojených s poruchami příjmu potravy na základních a středních školách

  • Příležitostně se zapojuji do brněnských akcí pro veřejnost souvisejících s výživou (SEV Hlídka, Fairtradová snídaně, Svačinky pro děti atd.)