top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoramanisova.r

Ovesné marokánky s hořkou čokoládou

Marokánky z ovesných vloček jsou obměnou klasických marokánek. Já osobně ty klasické moc nemusím. Přijdou mi strašně suché. Tyto ovesné, plné sušeného ovoce jsou pravým opakem. Do jedné várky jsem vyzkoušela ještě nastrouhat čerstvé jablko a byly ještě vláčnější.


Co budete potřebovat:

- 100 g ovesných vloček

- 50 g instantní jáhlové kaše

- 50 g celozrnné špaldové mouky

- velkou hrst sušeného ovoce nakrájeného na menší kousky (já jsem použila křížaly, rozinky, brusinky, švestky a sušené pomelo)

- velkou hrst nasekaných nebo mletých oříšků (já jsem použila mix vlašksých ořechů, slunečnicových a dýňových semínek)

- 200 ml 12 % smetany (může být i rostlinná alternativa)

- 4 lžíce třtinového cukru

- 70 g hořké čokolády (já jsem použila 70 %)

- tenký plátek másla





1. V rendlíku se silnějším dnem smícháme směs vloček, jáhlové kaše a mouky, zalijeme smetanou a zahříváme. Na mírném plameni chvíli povaříme do konzistence husté kaše. A mícháme, protože kaše bude mít tendenci se připalovat :-)

2. Vypneme plamen, ke směsi přidáme sušené ovoce, oříšky a cukr. Vše důkladně promícháme.

3. Plech vyložíme pečícím papírem. Z výsledného lehce lepivého těsta tvarujeme lžičkou na plech malé hromádky. Pečeme v troubě vyhřáté cca na 170°C asi 10 minut.

4. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu společně s kousíčkem másla. Důležité je, aby nám do čokolády nestékala vodní pára. Čokoládovou polevou potíráme marokánky ze strany, kterou se při pečení dotýkaly plechu (= z rovnější strany). Dáme vychladnout a zatuhnout.

5. Vychladlé marokánky skladujeme v chladu ve vzduchotěsné nádobě.




Použitá směs ovoce a tím pádem i výsledná chuť je čistě na vás. Já se chystám na verzi se skořicí nebo s citronovou kůrou. Rozhodně se neomezujete jen na ovesné vločky. Můžete použít žitné, špaldové...




bottom of page