Jedna z mnoha věcí, které mám ráda na víkendu jsou snídaně. Snídaně, na které mám čas a můžu si je v klidu připravit a ihned jíst.
Ne, že bych se ve všední dny na snídani šidila, ale prostě některé věci jsou nejlepší čerstvé, a ne připravené den dopředu do krabičky :-).
Třeba tyhle tousty.
Díky celozrnnému chlebu dodají vlákninu, tvaroh zase potřebnou dávku bílkovin a skvěle vás zasytí.
Na 1 porci (3 ks toustů) jsem použila:
- 3 plátky celozrnného toustového chleba
- 1 vejce
- 1 lžičku vanilkového cukru (nebo klasického a trošku "vydlabaného" vanilkového lusku)
- 1/4 lžičky skořice nebo podle chuti
- 50 ml polotučného mléka
- 1 lžička řepkového oleje
- 5 g másla
- 125 g polotučného tvarohu (1/2 vaničky)
- čekankový sirup nebo cukr na ochucení tvarohu (bude stačit cca 1 lžička)
- menší jablko
Jak jsem postupovala:
1. Jablko jsem zbavila jadřince, nakrájela na malé kostičky a povařila v trošce vody společně se špetkou skořice do změknutí. Skvěle tak můžete zužitkovat i trochu "unavená" jablka.
2. V talíři jsem si prošlehala vejce s vanilkovým cukrem, částí skořice a mlékem.
3. Ve směsi jsem postupně z obou stran obalila všechny toustové chleby.
4. Na pánvi jsem rozehřála řepkový olej a tousty opekla z obou stran (použijte kvalitní pánev, snížíte tak množství tuku).
5. Mezitím jsem si v misce ochutila tvaroh čekankovým sirupem (použila jsem ještě trochu vanilkové pasty).
6. Jakmile byly tousty z obou stran zlaté, nandala jsem je na talíř a potřela malým množstvím másla, které se na nich krásně rozpustilo. Nahoru jsem přidala tvaroh a polila rozvarem z jablek.
7. Snědla jsem a pochutnala si :-)
Orientační nutriční hodnoty na 1 porci:
Energie: 470 kcal
Sacharidy: 50 g
Bílkoviny: 21 g
Tuky: 19 g
Vláknina: 5 g
Comments