manisova.r
Mléčná rýže s jablečným kompotem
Další z typicky podzimních receptů, který ale s obměnami využívám celý rok. Na začátku léta s jahodami, potom s malinami a na podzim a v zimě s jablky nebo hruškami.
A je to mňamka.

Na cca 6 porcí (větších) jsem použila:
Mléčná rýže
- 200 g jasmínové rýže (tato je vzhledem k požadované konzistenci nejlepší)
- 1 litr polotučného mléka
- 20 g vanilkového cukru (nebo obyčejného a zrníčka lusku vanilky)
- volitelně - 1 odměrka (30 g) vanilkového proteinu
Jablíčkový kompot
- 3 středně velká jablka
- 4 hřebíčky
- 1/2 lžičky cukru
- 1 lžíce čekankového sirupu
Jak jsem postupovala:
Propláchla jsem rýži v sítku pod tekoucí vodou. Dala do rendlíku (lépe je použít nějaký s tlustějším dnem - přece jen mléko má tendenci se připalovat a ten hrnec potom opravdu nechcete umývat :-) ), zalila mlékem, přidala cukr a za stálého míchání přivedla k varu.
Dále jsem stáhla plamen a promíchávala jen občas. Rýže je hotová v okamžiku, kdy se do ní "vsákne" veškeré mléko. Rýže má potom hustou, lehce rozvařenou konzistenci.
TIP: Přece jen toto jídlo není úplně bohaté na bílkoviny. Pro zvýšení jejich obsahu můžete přidat odměrku vanilkového proteinu. Aby protein neudělal v rýži hrudky, rozmíchejte ho raději v trošce vody a po odstavení rýže z plotny do ní vmíchejte (potom můžete méně osladit - podle toho, jakou má protein sladivost).
3. V průběhu vaření rýže jsem si začala připravovat kompot. Jablka jsem zbavila jadřinců (+ jsem je oloupala), nakrájela na malé kousky, dala do hrnce a zalila vodou. Přidala jsem hřebíček a skořici a vařila, dokud nebyly měkké. Dosladila jsem čekankovým sirupem.
4. Já mám rýži nejraději ještě teplou, přelitou jablečným kompotem a posypanou opraženými mandlemi.
TIP: Rýži si občas takto uvařím do zásoby, dám do skleniček a potom už jen odebírám z lednice a beru si ji na svačinky. Stejně tak jde používat i jako snídaňová kaše. Když si ji uděláte do zásoby, ráno už jen ohřejete v mikrovlnce :-)

