top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoramanisova.r

Celozrnný "apple pie" z ječné mouky

Aktualizováno: 7. 12. 2020

Vůně tohoto koláče = vůně podzimu. My ho ale rebelsky pečeme celý rok :-). V průběhu zimy nebo na začátku jara do něj můžete krásně zužitkovat i trochu "unavená" uskladněná jablka.

Těsto je krásně křehké a křupané, na náplni v podobě jablek nešetřete.

Koláč neobsahuje prakticky žádné bílkoviny, proto bude ideální doplnit ho tvarohem, skyrem nebo jogurtem. A máte hezkou svačinku :-)



Na 1 koláč jsem použila (forma o průměru 17 cm):

- 200 g celozrnné ječné mouky

- 85 g másla

- 20-25 ml vlažné vody

- špetka soli

- čekankový sirup 10 g

- 1/2 lžičky vanilkové pasty

- cca 400 g jablek

- 1,5 lžičky skořice

- špetka mletého hřebíčku

- 1 lžička vanilkového pudinku


Jak jsem postupovala:

1. Těsto jsem vypracovala v robotu (jde to i v ruce) z mouky, lehce povoleného másla (nerozpouštět, pouze vytáhnout z lednice cca 30 minut před pečením), špetky soli, 1/2 lžičky skořice a vody. Vodu přilévejte dle potřeby tak, abyste vypracovali hladké nelepivé těsto. S těstem se velmi dobře pracuje, jako s plastelínou :-)

2. Těsto jsem rozdělila cca na poloviny. Z té "o něco věší půlky" jsem udělala korpus - těstem jsem "vyťapkala" dortovou formu, cca do výšky 4 cm.

3. Mezitím jsem si jablka zbavila jadřinců a nakrájela jsem je na drobné kostičky, dala do misky, přidala lžičku skořice a špetku hřebíčku. Já jsem měla jablka docela kyselá, proto jsem přidala asi 10 g čekankového sirupu. Přidala jsem ještě 1 lžičku vanilkového pudinku, který krásně zahustí šťávu, která se bude z jablek uvolňovat v průběhu pečení a těsto zůstane křupavé.

4. Jablka jsem nasypala na připravený korpus.

5. Z druhé části těsta jsem vyválela jednotlivé prameny mřížky (vyválela jsem plát těsta a následně nařezala jednotlivé prameny). S těstem se poměrně dobře pracuje, samozřejmě to není tak jednoduché jako s těstem z bílé mouky. Ze zbytku jsem ještě vytvořila kolem celého obvodu malé lístky - můžete i použít i vykrajovátka na cukroví.

6. Dala jsem péct na 160°C do doby, než začaly okraje krásně zlátnout.


Orientační hodnoty na 1 dílek (celkově jsem koláč nakrájela na 12 dílků):

Energie: 130 kcal

Sacharidy: 16 g

Bílkoviny: 1,6 g

Tuky: 6,5 g

Vláknina: 2 g

bottom of page