top of page
Vyhledat
Obrázek autoramanisova.r

Co je rámcový jídelníček a jaké jsou jeho výhody?

Aktualizováno: 7. 1. 2021


V poradně s oblibou využívám rámcových jídelníčků. Co si pod tímto názvem představit a co potom od jídelníčku očekávat jsem se pokusila sepsat v následujícím příspěvku.



Co je rámcový jídelníček?

Rámcový jídelníček vám umožní poskládat si plnohodnotné jídlo v průběhu dne podle jednoduchých zásad na základě vašich chuťových preferencí. V tabulkách jídelníčku jsou uvedené jednotlivé skupiny potravin včetně gramáží. Je jen na vás, které potraviny si vyberete.

Jelikož většinou odhad množství bývá obecně u lidí špatný (no přiznejme si, máte představu, kolik je 50 g vloček?), je nezbytné (pokud chcete jídelníček opravdu dodržovat) nejprve potraviny vážit. Uvidíte, že pár dní budete mít gramáže „v oku“ a váhu už nebudete potřebovat tak často.


Mým cílem rozhodně není motivace lidí k tomu, aby si do konce života odvažovali jídlo. Nicméně v první fázi změn to je velmi efektivní způsob, jak se naučit postupně odhadovat svou ideální porci. A současně dát tělu vše, co potřebuje. V mnoha případech (nedostatečný jídelníček, přejídání atd.) nás totiž naše tělo nemusí dobře informovat o tom, jestli byla porce dostatečná.


Rámcový jídelníček se z hodí zejména pro ty z vás, kteří:

  • chtějí dlouhodobě změnit své stravovací návyky

  • se již sami několikrát pokoušeli o změnu stravování a stále se točí v bludném kruhu

  • chtějí jíst všechno (to znamená nevyřazovat určité potravinové skupiny) a dosáhnout tak svého cíle (například hubnout, přibývat na hmotnosti atd.)

  • už vyzkoušeli řadu „zázračných“ diet bez výsledku a dále nechtějí hladovět

  • bojují s neustálými chutěmi a hladem v průběhu dne

  • chtějí vědět, jak vypadá jejich optimální velikost porce a z čeho má být složená

  • si nechtějí počítat kalorie


Proč ráda používám rámcové jídelníčky?

Rámcové jídelníčky jsou mi velmi blízké zejména proto, že z velké části vycházejí z vašich chuťových preferencí. Preferuji je také z toho důvodu, že jednotlivá jídla si poskládáte jednoduše z toho, co máte právě v lednici a také podle toho, na co máte zrovna chuť.



Nyní se pokusím dát do kontrastu přesně rozepsaný jídelníček s rámcovým jídelníčkem, aby byl jasně patrný rozdíl mezi nimi:

Příklad 1 – jak by to vypadalo, kdyby byl jídelníček přesně rozepsaný na jednotlivé dny:

Vzbudíte se v úterý ráno, mrknete do jídelníčku, kde máte na tento den napsanou ovesnou kaši s ovocem. Vy ale vůbec nemáte chuť na nic sladkého. Nejraději byste si dali vajíčka. Bude se vám chtít jíst kaše? Chcete někoho nechat takto diktovat vám, na co byste měli mít chuť v daný den? Asi nechcete. Mně by se to také nelíbilo, a proto to nedělám ani vám :)


Příklad 2 – jak to vypadá s rámcovým jídelníčkem:

V úterý ráno se vzbudíte a podle toho, na co máte chuť si naplánujete snídani. Máte chuť na sladkou kaši? V jídelníčku bude uvedeno z čeho by se měla skládat a jaké si dát množství. Nebo byste si raději dali chléb se šunkou? Gramáž i optimální složení snídaně najdete opět v rámcovém jídelníčku. Lepší? Já myslím, že ano :)


Pokud vás tento přístup zaujal nebo k němu máte jakékoli dotazy, neváhejte mě kontaktovat přes formulář nebo emailem.



Comments


bottom of page