top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoramanisova.r

5 věcí, které v poradně NEDĚLÁM nebo se snažím DĚLAT JINAK

Aktualizováno: 7. 1. 2021

Nutričních poraden je v současné době jako hub po dešti a každá z nich sází na jiný přístup. Někdo věští jídelníčky z vaší DNA, někdo sází na energetické toky, jiní razí správnou cestu pomocí doplňků stravy či očistných detoxů.

Já sázím na přirozenou cestu a postupné trvalé změny, na kterých se společně domluvíme, nepoškozují zdraví a jsou pro vás přijatelné a udržitelné.

Více o tom, jak pracuji/ nepracuji jsem sepsala do následujících bodů:


1. Nebudu vám nabízet prodej žádných doplňků stravy


Považovala jsem za nutné toto napsat jako bob č. 1, protože prodeje doplňků stravy se opravdu nemusíte u mě obávat. Doplňky stravy mohou mít za určitých okolností v jídelníčku své místo, to nepopírám.

Pojďme to ale nejprve zkusit s klasickými potravinami a pestrým jídelníčkem :)



2. Tempo změny vašich stravovacích návyků si budete určovat vy sami, podle své připravenosti


Určitou změnu vám můžu navrhnout, ale je jen na vás, jestli budete souhlasit a jak se vám ji podaří zapracovat do svého každodenního života. Já vám s ní maximálně pomůžu, největší práce ale bude na vás. Osobně preferuji menší, zato trvalé změny, ze kterých budete mít sami radost. Žádné extrémy nečekejte.



3. Nebudu zcela omezovat vaše chuťové preference


Rámcové jídelníčky i postupné změny v jídelníčku vždy vycházejí z vašich chuťových preferencí. Naprosto chápu a respektuji, že máte své oblíbené potraviny a také potraviny, které prostě nekonzumujete. Já třeba nemám ráda vnitřnosti :) . V titulku je důležité to slovíčko "zcela", které například znamená, že pokud jste zvyklí jíst 5x týdně smažák s hranolkami (dejme tomu je to vaše chuťová preference), bude asi pro vás i vaše zdraví vhodné trochu tu chuť na něj omezit. To ale neznamená, že už byste si jej nemohli nikdy dát :) .




4. Jídelníčky stavím na klasických, běžně dostupných potravinách


Nemusíte se tedy obávat nákladných exotických potravin, které donedávna u nás nikdo neznal, natož je konzumoval a nyní se nám výrobci snaží namluvit, že pokud je nebudeme jíst, nemůžeme téměř žít :) . Jinými slovy, půjde to bez quinoy a jiných superpotravin :) .




5. V případě, že potřebujete navýšit hmotnost a v současné době konzumujete pouze omezené spektrum potravin, respektuji to a budeme z těchto potravin vycházet


Tento poslední bod je zde zejména pro ty, kteří trpí obavami z některých druhů potravin, zvláště těch, které jsou považovány za "nezdravé". Případně pro osoby, které si například některé druhy potravin zakázaly. Samozřejmě je důležité, aby strava byla pestrá. Ale můžeme na to jít postupně a do ničeho vás nutit nemůžu.

bottom of page