Vyhledat
  • manisova.r

Čokoládový koláč s tvarohem a mletými vločkami

Receptů na rychlý vláčný koláč není nikdy dost. Tento je super jak s ovocem, které dodá kyselost a šťavnatost, tak s ořechy, které po upečení krásně křupou a ještě více vynikne jejich chuť.

Díky tvarohu je koláč krásně vláčný a není to žádná buchta "dusivka" :-)

Koláč peču stejně jako většinu ostatní dost "od oka", tentokrát jsem se ale pokusila dát dohromady i recept.



Na 1 koláč jsem použila (cca forma o rozměrech cca 18x29cm):

(množství těsta na cca 12 dílků)

- 20 g másla

- 40 g hořké čokolády (já jsem měla 85%)

- 150 g tvarohu

- 100 g Kyšky/ kefíru nebo acidofilního mléka

- 1 ks vejce z neklecového chovu

- 60 g cukru

- 50 g mouky (já jsem použila rýžovou, protože jsem potřebovala, aby byl bezlepkový) - pokud by bylo těsto příliš řídké, můžete malinko přidat. Pokud bude naopak hodně husté, můžete trošku naředit mlékem. Hustota bude hodně záležet podle zvoleného typu mouky

- 50 g mletých ovesných vloček

- 1/2 lžičky kypřícího prášku

- 1/2 lžičky jedlé sody


Jak jsem postupovala:

  1. Máslo s čokoládou rozpustím v mikrovlnce a nechám vychladnout. Poté vyšlehám společně s cukrem, žloutkem, tvarohem a kefírem.

  2. Ve vedlejší míse smíchám všechny "suché suroviny" - mouky, kypřící prášek a sodu.

  3. Vyšlehám bílek.

  4. Postupně k mokré směsi přidávám suché suroviny, dobře promíchám. Na závěr opatrně vmíchám sníh z bílku.

  5. Vliju do formy vyložené pečícím papírem. Ozdobím ořechy/ovocem (klidně i z mrazáku).

  6. Peču ve vyhřáté troubě na cca 150°C - propečenost ověřím špejlí. Těsto se na špejli nesmí lepit, zároveň ale koláč nesmí být vysušený. Na dno trouby dám většinou i pekáček s vodou, která se bude odpařovat a uchrání koláč před vysušením.

Tak dobrou chuť :-)






NutrieBrno.cz 2018 by Růžena Manišová