Receptů na rychlý vláčný koláč není nikdy dost. Tento je super jak s ovocem, které dodá kyselost a šťavnatost, tak s ořechy, které po upečení krásně křupou a ještě více vynikne jejich chuť.
Díky tvarohu je koláč krásně vláčný a není to žádná buchta "dusivka" :-)
Koláč peču stejně jako většinu ostatní dost "od oka", tentokrát jsem se ale pokusila dát dohromady i recept.
Na 1 koláč jsem použila (cca forma o rozměrech cca 18x29cm):
(množství těsta na cca 12 dílků)
- 20 g másla
- 40 g hořké čokolády (já jsem měla 85%)
- 150 g tvarohu
- 100 g Kyšky/ kefíru nebo acidofilního mléka
- 1 ks vejce z neklecového chovu
- 60 g cukru
- 50 g mouky (já jsem použila rýžovou, protože jsem potřebovala, aby byl bezlepkový) - pokud by bylo těsto příliš řídké, můžete malinko přidat. Pokud bude naopak hodně husté, můžete trošku naředit mlékem. Hustota bude hodně záležet podle zvoleného typu mouky
- 50 g mletých ovesných vloček
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
Jak jsem postupovala:
Máslo s čokoládou rozpustím v mikrovlnce a nechám vychladnout. Poté vyšlehám společně s cukrem, žloutkem, tvarohem a kefírem.
Ve vedlejší míse smíchám všechny "suché suroviny" - mouky, kypřící prášek a sodu.
Vyšlehám bílek.
Postupně k mokré směsi přidávám suché suroviny, dobře promíchám. Na závěr opatrně vmíchám sníh z bílku.
Vliju do formy vyložené pečícím papírem. Ozdobím ořechy/ovocem (klidně i z mrazáku).
Peču ve vyhřáté troubě na cca 150°C - propečenost ověřím špejlí. Těsto se na špejli nesmí lepit, zároveň ale koláč nesmí být vysušený. Na dno trouby dám většinou i pekáček s vodou, která se bude odpařovat a uchrání koláč před vysušením.
Tak dobrou chuť :-)
Comments