Tento recept využijete jak o víkendu, kdy máme na přípravu snídaně zpravidla o něco více času, tak i během týdne - lívance jsou totiž skvělé i druhý den z krabičky.
Jejich příprava je velmi rychlá. Já si je třeba ráda udělám i na 3 dny dopředu, "rozkrabičkuji" a jednotlivé dny už jen obměňuji ovoce.
Na 2 porce jsem použila (cca 10 - 12 lívanců):
Těsto:
- 100 g ovesných vloček (z toho 50 g jsem najemno pomlela)
- 1 středně velký banán
- 1/2 vaničky (cca 125 g) nízkotučného/polotučného tvarohu nebo skyru
- 1 vejce
- špetka skořice
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- cca 1 lžíce řepkového oleje na smažení (i méně)
Ozdoba:
- 1/2 vaničky tvarohu (já jsem požila zbytek toho nízkotučného), který jsem ochutila trochou čekankového sirupu
- libovolné ovoce podle chuti a sezony
- oříšky, semínka, ořechové máslo...
Jak jsem postupovala:
Postup je velmi jednoduchý, v podstatě vše smícháte :-)
1. K rozmačkanému banánu přidám do misky vejce, dále tvaroh, skořici, vločky + pomleté vločky a kypřící prášek. Vše důkladně promíchám. Pokud byste je chtěli ultra nadýchané, můžete z bílku vyšlehat sníh a opatrně jej zašlehat do těsta. Mně se ale většinou nechce špinit další kousek nádobí ani ztrácet čas :-)
2. Těsto je trošku hutnější, nemělo by být moc tekuté. V opačném případě, že by bylo moc hutné, můžete malinko doředit mlékem (cca 20 ml).
3. Rozehřeji pánev s nepřilnavým povrchem, na střed dám kapičku oleje a mašlovačkou rozetřu tak, aby byl olej rovnoměrně všude.
4. Lžící dávkuji těsto na pánev a tak tvaruji jednotlivé lívance. Šišatost jim vůbec nevadí :-)
Pánev mějte po zahřátí na slabém plameni. Lívanečky začnou postupně tvořit bublinky na povrchu a začnou se trošinku nafukovat. Obracím ve chvíli, kdy jsou zespodu udělané a vršek se začíná malinko vysušovat. Klíč k úspěchu je nízká teplota a dostatečný čas. Neobracejte je příliš brzy.
5. Nechám vychladnout na mřížce, případně rovnou servíruji. Fantazii se meze nekladou, já je mám nejraději se zbytkem tvarohu a ovocem (podle sezony).
Orientační nutriční hodnoty na 1 porci (1/2 dávka, včetně tvarohu, ovoce a lžičky arašídového másla):
Energie: 480 kcal
Sacharidy: 52 g
Bílkoviny: 33,5 g
Tuky: 14 g
Vláknina: 5,5 g
Comments