Vůně tohoto koláče = vůně podzimu. My ho ale rebelsky pečeme celý rok :-). V průběhu zimy nebo na začátku jara do něj můžete krásně zužitkovat i trochu "unavená" uskladněná jablka.
Těsto je krásně křehké a křupané, na náplni v podobě jablek nešetřete.
Koláč neobsahuje prakticky žádné bílkoviny, proto bude ideální doplnit ho tvarohem, skyrem nebo jogurtem. A máte hezkou svačinku :-)
Na 1 koláč jsem použila (forma o průměru 17 cm):
- 200 g celozrnné ječné mouky
- 85 g másla
- 20-25 ml vlažné vody
- špetka soli
- čekankový sirup 10 g
- 1/2 lžičky vanilkové pasty
- cca 400 g jablek
- 1,5 lžičky skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 1 lžička vanilkového pudinku
Jak jsem postupovala:
1. Těsto jsem vypracovala v robotu (jde to i v ruce) z mouky, lehce povoleného másla (nerozpouštět, pouze vytáhnout z lednice cca 30 minut před pečením), špetky soli, 1/2 lžičky skořice a vody. Vodu přilévejte dle potřeby tak, abyste vypracovali hladké nelepivé těsto. S těstem se velmi dobře pracuje, jako s plastelínou :-)
2. Těsto jsem rozdělila cca na poloviny. Z té "o něco věší půlky" jsem udělala korpus - těstem jsem "vyťapkala" dortovou formu, cca do výšky 4 cm.
3. Mezitím jsem si jablka zbavila jadřinců a nakrájela jsem je na drobné kostičky, dala do misky, přidala lžičku skořice a špetku hřebíčku. Já jsem měla jablka docela kyselá, proto jsem přidala asi 10 g čekankového sirupu. Přidala jsem ještě 1 lžičku vanilkového pudinku, který krásně zahustí šťávu, která se bude z jablek uvolňovat v průběhu pečení a těsto zůstane křupavé.
4. Jablka jsem nasypala na připravený korpus.
5. Z druhé části těsta jsem vyválela jednotlivé prameny mřížky (vyválela jsem plát těsta a následně nařezala jednotlivé prameny). S těstem se poměrně dobře pracuje, samozřejmě to není tak jednoduché jako s těstem z bílé mouky. Ze zbytku jsem ještě vytvořila kolem celého obvodu malé lístky - můžete i použít i vykrajovátka na cukroví.
6. Dala jsem péct na 160°C do doby, než začaly okraje krásně zlátnout.
Orientační hodnoty na 1 dílek (celkově jsem koláč nakrájela na 12 dílků):
Energie: 130 kcal
Sacharidy: 16 g
Bílkoviny: 1,6 g
Tuky: 6,5 g
Vláknina: 2 g
Comments