Vyhledat
  • manisova.r

ČOKO-KOKO cheesecake

Kombinace kokosu a hořké čokolády je prostě nepřekonatelná. Možná tohle není pravý cheesecake, chuťově je ale úžasný.

Jako základ na cheesecaky používám vlastní těsto. Přijde mi nesmyslné kupovat tučné sušenky (dost často bohužel s velmi nekvalitním tukem) a ještě do nich přidávat máslo.

Pokud byste pekli tuto variantu bez kokosu, určitě volte tučnější tvaroh.

Já jsem použila nízkotučný, protože kokos má sám o sobě tuku dost :-)



Na dortovou formu o průměru 17 cm (menší) jsem použila:

Korpus:

- 50 g másla

- 70 g celozrnné mouky (já jsem použila špaldovou)

- 2 lžičky holandského kakaa

- 10 g třtinového cukru

- 1 vejce z neklecového chovu


Náplň:

- 500 g nízkotučného tvarohu

- 1 lžíce mascarpone nebo 1/4 plechovky kokosového mléka (lze vynechat)

- 50 g strouhaného kokosu

- 40 g třtinového cukru (z toho cca 10 g vanilkového nebo část vanilkového lusku)


Poleva:

- 20 g hořké čokolády (já jsem použila 81%)

- 1/2 čajové lžičky kokosového tuku


Jak jsem postupovala:

1. Mouku jsem prosála přes sítko společně kakaem, přidala cukr, povolené a na kostky nakrájené máslo a vejce. Za mě udělá těsto robot, použila nádstavec typu hák. Jde to ale jednoduše i v ruce.

2.Dno formy jsem raději vyložila pečícím papírem, a prsty "vyťapkala" těsto do formy - pokud možno ve stejné vrstvě do výšky asi 3-4 cm.

3. Připravila jsem si náplň - tvaroh jsem smíchala společně s mascarpone nebo kokosovým mlékem (nemusí být), přidala jsem strouhaný kokos a cukr, postupně jsem přidávala vejce (celé) a zapracovala tak, aby i vznikl krásně jemný krém.

4. Náplň jsem vylila do připravené dortové formy a dala do vyhřáté trouby.

5. Pekla jsem asi 40 minut při 160°C - okraje musí zůstat světlé, vyndávala jsem z trouby ve stavu, kdy se "třepe" jen prostředek dortu. Lepší konzistence dosáhnete, když na dno trouby dáte pekáček s vodou, která se bude v průběhu pečení odpařovat.

Nechala jsem vychladnout na mřížce.

6. Nad vodní lázní jsem rozehřála čokoládu společně s kokosovým tukem a nalila na cheesecake. Ozdobila jsem plátky kokosu.






Orientační nutriční hodnoty:

Cheesecake jsem nakrájela na 12 malých dílků - hodnoty na 1 dílek:

Energie: 153 kcal

Bílkoviny: 8 g

Sacharidy: 10 g

Tuky: 8,5 g

Vláknina: 1,8 g


56 zobrazení

NutrieBrno.cz 2018 by Růžena Manišová

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon