Předlohou pro tuto bábovku se stal recept, který peče moje mamka. Její makové se sklenicí studeného mléka bych se ujedla . Velmi ráda si maminčinu bábovku dám, ale její složení se mi až tak nelíbilo (promiň mami :-D).
Naštěstí stačilo udělat pár změn a recept na "o něco zdravější klasickou bábovku" byl na světě. Původní recept jsem obohatila o tvaroh, který bábovce dodá vláčnost a také bílkoviny. Bílou mouku jsem nahradila celozrnnou a to bych nebyla já, kdybych neubrala i na cukru.
Tak snad bude chutnat i vám :-)
Na 1 bábovku jsem použila (forma o průměru cca 17 cm):
- 2 vejce z neklecového chovu
- 90 g třtinového cukru
- 70 g rozpuštěného másla
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 100 g mletého máku
- 1/2 lžičky vanilkové pasty (nemusí být)
- 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
- 75 g celozrnné mouky (já jsem použila hladkou špaldovou -Pernerka)
Jak jsem postupovala:
1. V misce jsem smíchala všechny suroviny (mák, kypřící prášek a mouku) a promíchala.
2. Rozpustila jsem máslo, po vychladnutí smíchala se žloutky, cukrem, tvarohem a promíchala.
3. Vyšlehala jsem sníh z bílků.
4. Suché ingredience jsem po částech zamíchala do "mokré" směsi, jakmile byla směs hladká, postupně jsem opatrně vmíchala sníh z bílků.
5. Těsto jsem nalila do řepkovým olejem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy.
6. Pekla jsem asi 40 minut na 150°C (propečenost vyzkoušíme pomocí špejle). Bábovku jsem nechala asi 3 minuty vytaženou, následně jsem vyklopila.
7. Na fotku jsem ještě trochu pocukrovala, vypadá to lépe :-) Ale cukrovat nemusíte, je sladká dost.
Orientační nutriční hodnoty (z bábovky mi vyšlo cca 14 dílků) - na 1 dílek:
Energie: 135 kcal
Sacharidy: 11,5 g
Bílkoviny: 5 g
Tuky: 7,5 g
Vláknina: 2 g
Comments